Przejdź do zawartości

VIVA! Akcja dla zwierząŧ

Prowegańska akcja Animal Equality Polska

Miejsce na omówienie naszych inicjatyw...

Moderator: michal

Prowegańska akcja Animal Equality Polska

Postprzez witaminka » 26 maja 2010, o 21:30

Przekazuje info od Agi:

"Zapraszamy Was do współpracy podczas kolejnej, polskiej akcji nt. weganizmu organizowanej przez oddział międzynarodowej organizacji Igualdad Animal / Animal Equality. Spotkacie nas z plakatami przedstawiającymi życie zwierząt rzeźnych, skazanych przez człowieka na śmierć. Będziemy mieli także film i ulotki. Zdjęcia pokazywać będą okrutną prawdę hodowli zwierząt i wykorzystywania ich przez człowieka na wielu różnych płaszczyznach.

Pierwsza akcja tego typu w 3mieście spotkała się z dużym zainteresowaniem i chcielibyśmy, aby te akcje odbywały się systematycznie na ulicach Trójmiasta. Powodzenie tego pomysłu i los zwierząt leżą także w Waszych rękach. Bądźcie więc z nami w najbliższą sobotę na Długiej!

Data: 29 maja 2010
Termin: 15:00 - 17:00
Ostatnio edytowano 28 maja 2010, o 09:50 przez witaminka, łącznie edytowano 1 raz
VEGAN POWER!!!
witaminka

GG: 12998950

Re: Prowegańska akcja Animal Equality Polska

Postprzez suchosik » 27 maja 2010, o 05:19

chyba data się nie zgadza ;)
no, ja postaram się być
Yo no tengo nada.
suchosik

GG: 5701781

Postprzez deep_blue » 27 maja 2010, o 06:28

Czesc wszystkim,

Jestem tu nowy i mam pare pytan:

Co to za akcja? Gdzie moge znalezc jakies info o organizacji "Animal Equality Polska" ? Na stronie Igualdad Animal nie ma wzmianki o polskim oddziale - czy to wiec zbieznosc nazw?

Dzieki za odpowiedzi.

deep_blue
deep_blue

GG: 0

Postprzez witaminka » 28 maja 2010, o 09:50

Tak, już poprawiłam date, akcja jest jutro, 29 maja :)
VEGAN POWER!!!
witaminka

Postprzez witaminka » 28 maja 2010, o 10:21

Cześć!

Akcja bedzie wyglądała tak, że stoimy z planszami zdjęć zwierząt rzeźnych, dwie osoby rozdają ulotki, jedna osoba pokazuje film z laptopa,
tutaj są zdjęcia z wcześniejszych akcji:

http://www.facebook.com/album.php?aid=5 ... 836&ref=mf
http://www.facebook.com/album.php?aid=5 ... 836&ref=mf

Oddział w Polsce Igualdad Animal jest bardzo świeży, dopiero się kształtuje i działa od 2 tygodni, odbyły się 2 akcje, jedna pod cyrkiem, druga pro wegańska, w planach są systematyczne co tygodniowe akcje informacyjne/edukacyjne + śledztwa i ujawnianie prawdy życia zwierząt na fermach.

Strona oddziału polskiego na razie jest w budowie, Aga tłumaczy teksty i filmy, ale już w krótce będzie dostępna ;)
Pozdr! i zapraszamy na akcje :)
VEGAN POWER!!!
witaminka

Postprzez kawegga » 28 maja 2010, o 21:27

Wiecie co mi się szalenie podoba, kiedy oglądam zdjęcia z tych akcji?
POWAGA UCZESTNIKÓW! :)

Cieszyłabym się, gdybyśmy przenieśli to na całą resztę naszych działań na mieście/pod cyrkiem (akcje informacyjne, edukacyjne itp). No może poza Dniem/Tygodniem Wegetarianizmu/Weganizmu który fajnie gdyby był świętem pełnym radości. Zgadzam się z Asią, że akcja to nie piknik. Zreflektowałam się nad swoim zachowaniem podczas akcji i doszłam do wniosku że uśmiechy i pogawędki podczas akcji traktującej na przykład o rzezi fok czy karpi, prowadzą do ogromnego dysonansu pomiędzy przekazem a jego formą, czynią nas całkowicie niewiarygodnymi, odbierają sytuacji powagę. Jestem zdecydowanie za tym, abyśmy zachowali powagę podczas akcji, myślę, że warto nawet, abyśmy skrócali odrobinę akcje, aby po nich już w swobodnej atmosferze pobyć ze sobą, ale na akcjach zachowywali powagę. Napiszcie proszę co o tym myślicie.

Weekend spędzam z moimi dzieciaczkami, więc niestety nie będzie mnie z Wami. Trzymam kciuki za akcje, napiszcie jak było!
"Bo czyż pod stołem, który nas dzieli, nie trzymamy się wszyscy tajnie za ręce?"
B.Schulz - Sanatorium pod Klepsydrą
kawegga

Postprzez deep_blue » 29 maja 2010, o 07:16

Dzieki za odpowiedz.

To ja jeszcze poczekam na jakis serwis i konkretne info, zebym wiedzial jakie macie cele, plany, kto co robi etc. a pozniej moze sie dolacze.

Na Facebooku nie mam konta a bez logowania nie mozna nic podejrzec - takze linkow ktore wkleilas. Wiec w internecie oprocz linkow do facebooka i do tego forum nie znalazlem o Was zadnych informacji. To mnie troche dziwi, ze najpierw robicie akcje pod szyldem organizacji ktorej "nie ma" ;-) A stronka AE jest tylko po hiszpansku - ktorego ja akurat nie znam, a uparcie wszedzie podajecie do niej adres.

witaminka napisał(a):Strona oddziału polskiego na razie jest w budowie, Aga tłumaczy teksty i filmy, ale już w krótce będzie dostępna ;)

Mam nadzieje, ze niedlugo ktos rzuci link do tego serwiu AE Polska. Zastanawiam sie tylko jakie teksty i filmy sa tlumaczone? Myslalem, ze skoro to AE Polska to macie swoje materialy.
deep_blue

Postprzez asia* » 29 maja 2010, o 22:14

Napiszcie jak było i pokażcie zdjęcia! Strasznie żałuję, że nie mogłam dotrzeć.
asia*

Postprzez marcus » 30 maja 2010, o 10:57

Odpowiedź dla deep_blue, oraz innych nie do końca zorientowanych w temacie.

Sam parę dni temu zadałem parę podstawowych pytań odnośnie Animal Equality Polska i taką oto otrzymałem odpowiedź od Agnieszki.

Igualdad Animal / Animal Equality na celu ma podnoszenie świadomości o cierpieniu i śmierci zwierząt - ofiar szowinizmu gatunkowego i działania na rzecz zniesienia wykorzystywania zwierząt poprzez promocję weganizmu.

Działamy, aby uzyskać poszanowanie zwierząt poprzez:

- Edukacja społeczeństwa nt. szowinizmu gatunkowego i weganizmu.

- Badania miejsc eksploatacji zwierząt, takich jak gospodarstwa, rzeźnie i cyrki, aby odsłonić rzeczywistość do publicznej wiadomości.

- Przeprowadzanie 'ratunków otwartych' zwierząt z miejsc ich eksploatacji i znalezienie dla nich bezpiecznych domów.

- Organizacja pokojowych działań bezpośrednich, aby zwrócić uwagę na los zwierząt.

NASZE WARTOŚCI

Jesteśmy grupą, która uważa, że życie każdej istoty ma taką samą wartość. Naszym celem jest zniesienie wykorzystywania zwierząt na każdej płaszczyźnie, a nie wprowadzanie reform, takich jak np. 'humanitarne zabijanie', czy 'eko farmy', lub zmian w sposób jaki zwierzęta są wykorzystywane.
Wprowadzanie reform wykazało jedynie korzyści dla wyzyskiwaczy poprzez zwiększenie efektywności i zysku, a także dając obywatelom poczucie komfortu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jesteśmy świadomi walorów zdrowotnych i ekologicznych weganizmu, mimo wszystko ich nie promujemy, ponieważ waży to na nasze moralne obowiązki wobec zwierząt. Zamiast tego staramy się utrzymać nacisk na prawa zwierząt.

Według nas to weganizm jest jedynym rozwiązaniem eksploatacji zwierząt.

Igualdad Animal / Animal Equality współpracuje tylko z organizacjami kierującymi się tymi samymi wartościami.

marcus

Postprzez Lille Mi » 30 maja 2010, o 17:06

Podczas akcji sporo osób robiło jakieś zdjęcia, tak więc mam nadzieję, że bardzo szybko zostaną one gdzieś udostępnione :)

Nawiązując do tematu podjętego wcześniej przez kaweggę i na podstawie moich ostatnich obserwacji: niestety nadal musimy popracować nad POWAGĄ.
Ale to tylko taka luźna uwaga :wink:
Lille Mi

GG: 2489647

Postprzez asia* » 2 czerwca 2010, o 20:19

Gdyby ktoś mógł przyjść w najbliższą sobotę na akcję z planszami na Długą, byłoby super. Dużo osób teraz wyjeżdża, my także, ale przecież w Trójmieście jest nas trochę! ..
Aga jeszcze tu zajrzy i powie, co i jak. Ja teraz jadę do Krakowa i będę bez neta.
asia*

Postprzez witaminka » 2 czerwca 2010, o 22:45

Najbliższa akcja bedzie jednak w niedzielę, bo tego dnia mamy legalizację i możemy przyjść większą grupą, oto zapowiedź:

Zapraszamy Was do współpracy podczas kolejnej, polskiej akcji nt. weganizmu organizowanej przez oddział międzynarodowej organizacji Igualdad Animal / Animal Equality. Spotkacie nas z plakatami przedstawiającymi życie zwierząt rzeźnych, skazanych przez człowieka na śmierć. Będziemy mieli także film i ulotki. Zdjęcia pokazywać będą okrutną prawdę hodowli zwierząt i wykorzystywania ich przez człowieka na wielu różnych płaszczyznach.

Pierwsza akcja tego typu w 3mieście spotkała się z dużym zainteresowaniem i chcielibyśmy, aby te akcje odbywały się systematycznie na ulicach Trójmiasta. Powodzenie tego pomysłu i los zwierząt leżą także w Waszych rękach. Bądźcie więc z nami w najbliższą niedzielę na Długiej!

Data: 6 czerwca 2010
Termin: 14:00 - 16:00
VEGAN POWER!!!
witaminka

Postprzez suchosik » 3 czerwca 2010, o 10:45

Tym razem będę, mimo, że sesja zbliża się ogromnymi krokami :/
suchosik

GG: 5701781

Postprzez asia* » 8 czerwca 2010, o 21:25

W najbliższą sobotę będzie powtórka tej akcji, która stała się już cykliczna. O 15:00 na Długiej, kto będzie?
Ja znów w pracy najprawdopodobniej, ale na pewno są chętni! :)
asia*

Postprzez asia* » 11 czerwca 2010, o 22:56

Przypominam, że już jutro kolejna akcja z planszami - zdjęciami na Długiej. Spotykamy się o 15:00 przy Neptunie. Ja jednak dotrę ;) Mam nadzieję, że Wy także :)
asia*

Postprzez neko » 12 czerwca 2010, o 08:24

Bede :)
Sa jakies zdjecia z ostatniej akcji? Moglby ktos wrzucic?
neko

GG: 2718614

Postprzez asia* » 17 czerwca 2010, o 22:38

Zdjęć jest b. dużo, ale zupełnie nie mam kiedy ich wrzucić.
Przypominam, że tradycyjnie w tą sobotę o 15:00 na Długiej! :)
asia*

Postprzez neko » 23 czerwca 2010, o 14:38

nie wiem czy to pisac w tym temacie, ale mam taki pomysl, ze mozna by na stronie internetowej zrobic spis wegetarian, znaczy ze mozna by bylo sie wpisac i napisac od kiedy sie jest wege i np. osoby ktore nas zobacza moglyby sie tez wpisac, ze decyduja sie zostac wege... bo jakos mam wrazenie ze taka deklaracja by zobowiazywala i motywowala i w ogole :) i moze widzielibysmy dzieki temu czy akcje przynosza efekty :) strasznie by bylo fajnie dowiedziec sie ze ktos z naszego powodu zostal wege
neko

GG: 2718614

Postprzez asia* » 23 czerwca 2010, o 19:30

A na jakiej stronie internetowej to miałoby się znaleźć? ;)

Tradycyjnie kolejna akcja z planszami - zdjęciami, filmem i ulotkami, w najbliższą sobotę 15-17:00 na Długiej.
Ogromnie żałuję, ale niestety nie będe mogła uczestniczyć w akcjach w najbliższym czasie, jeśli macie jakieś pytania kontaktujcie się z Witaminką, albo piszcie na maila: animalequalitypolska@gmail.com.

Mam najdzieję, że latem znajdziecie czas, aby przyłączyć się do aktywistów i aktywistek. Ostatnio było nas tak malutko .. Ale jesteśmy tam zawsze, w każdą sobotę, proszę - znajdźcie i Wy dwie godziny w tygodniu dla zwierząt :)

Ludzie cudownie reagują na te akcje, kiedy stoimy z plakatami i filmem. Nie śmieją się z nas i pukają w głowę, ale zatrzymują się, aby z nami porozmawiać, ostatnio dwóch starszych panów stało na środku ulicy i oglądało film z laptopa przez ponad godzinę .. Inna pani się popłakała, a dzieci, choć dużo nie rozumieją, mówią, że od dziś są weganami .. Co prawda, dla wielu weganizm, odrzucenie nabiału, skóry, wełny, etc. jest bardzo hardcorowe, ale rozumieją, popierają i są bardzo wstrząśnięci. Jakiś czas temu starsza pani się do nas przyłączyła i trzymała z nami plansze, robiła to z niesamowitym zaangażowaniem.
Wiem, że wiele ludzi nie potrafi przejść obojętnie obok naszych zdjęć i filmu, a potem nie zastanowić się nad swoim życiem. Ja dzięki takim obrazom zostałam wege ;)
asia*

Postprzez martika » 23 czerwca 2010, o 21:04

neko napisał(a):nie wiem czy to pisac w tym temacie, ale mam taki pomysl, ze mozna by na stronie internetowej zrobic spis wegetarian, znaczy ze mozna by bylo sie wpisac i napisac od kiedy sie jest wege i np. osoby ktore nas zobacza moglyby sie tez wpisac, ze decyduja sie zostac wege... bo jakos mam wrazenie ze taka deklaracja by zobowiazywala i motywowala i w ogole :) i moze widzielibysmy dzieki temu czy akcje przynosza efekty :) strasznie by bylo fajnie dowiedziec sie ze ktos z naszego powodu zostal wege

Jest już taka stronka:

http://www.wegespis.vegie.pl/
"Tylko osoba skromna i pokorna może nie czynić krzywdy innym" BG 2.7.37
martika

Następna strona

Stowarzyszenie Empatia

Powrót do Akcje